logoshiatsu

De geschiedenis van shiatsu.
Welke filosofie schuilt er achter shiatsu?
Wat zijn meridianen en hoe worden die in de shiatsu toegepast?
Wat wil het systeem van de vijf elementen of de vijf transformaties zeggen?
Wat is de Chinese klok?

De filosofie van Yin en Yang

Het principe van Yin en Yang is ontstaan in het oude China waar filosofen een systeem ontwikkelden over de samenhang tussen mens, natuur en universum. Deze filosofie werd voor het eerst vernoemd in de I-Tsing, het Chinese boek der veranderingen (ongeveer 700 tot 1000 v. Chr.). Hierin wordt beschreven hoe Yin en Yang de drijvende krachten van het universum zijn. Dat alle verschijnselen die zich hier voordoen, gebonden zijn aan de dynamiek van Yin en Yang.

Yin en Yang zijn relatieve begrippen die gebruikt worden om aan te geven hoe de dingen in relatie staan tot elkaar en tot het universum. Ze bieden een verklaring voor het voortdurende proces van verandering.

Aan alles zitten steeds twee kanten: een Yin kant en een Yang kant. Zo betekent Yin ‘de schaduwkant van de berg’ en Yang betekent ‘de zonkant van de berg’.

De eigenschappen van Yin en Yang:

1) Yin en Yang zijn elkaars tegengestelde maar zijn ook complementair (aanvullend).Het één kan niet zonder het ander.

2) Ze zijn steeds in beweging en intens met elkaar verweven, zoekend naar een zeker evenwicht.

3) Omdat het absolute Yin of Yang niet bestaat is het ook niet mogelijk om te zeggen of iets Yin of Yang is. Je moet het steeds vergelijken met iets anders.

Vb.: Zo is de stengel van een plant Yang en zijn bloem Yin. Zo is zijn wortel Yang ten opzichte van de stengel.

Voorbeelden van Yin en Yang:

Yin

Yang

algemeen

centrifugale kracht

centripetale kracht

tendens

uitzetting

samentrekking

beweging

passief

actief

gewicht

licht

zwaar

licht

donker

licht

temperatuur

koud

warm

seizoen

winter

zomer

geslacht

vrouwelijk

mannelijk

vorm

langwerpig

kort

grootte

groot

klein

kracht

zwak

sterk

voeding

plantaardig

dierlijk

Yin en Yang zijn krachten die het leven voortbrengen en er op elk moment van de dag een grote invloed op uitoefenen. Ze hebben een invloed op de kwaliteit en de gezondheid van ons leven. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel vlak.

Een goede gezondheid wil zeggen dat ons lichaam een goede balans heeft tussen Yin en Yang. Dit broze evenwicht kan door interne of externe factoren gemakkelijk verstoord worden. Wanneer dit gebeurt, kunnen klachten of ziektes zich aandienen.

Het symbool:

 

 

 

De filosofie van Yin en Yang is duidelijk in het symbool (de Taijitu) terug te vinden:Het donkere gedeelte symboliseert Yin, het lichtere Yang. Het toont ons dat niet alles in het leven volledig wit of zwart is. Het één kan ook niet zonder het ander. De scheidingslijn tussen de 2 begrippen heeft een “S” vorm. Deze toont ons dat de 2 krachten dynamisch met elkaar verbonden en steeds in beweging zijn. Het zijn geen statische begrippen die los van elkaar staan.

yinyang
Home
Wat is Shiatsu
Welke Problemen
Therapie
Biografie
Contact